कस्ता खाना(फलफूल) ले कुन कुन रोगबाट बचाउँछ, जानी राखौं

आजकालका मानिसहरुलाई थुप्रै प्रकारको रोगले घेरेको छ । मधुमेह, उच्च रक्तचाप, थाइराइडजस्ता रोग ४० कटेका मानिसहरुबिच सामान्य जस्तै भइसकेको छ । नेपालीहरुको खाने तरिका अलि भिन्न छ । दाल, भात, तरकारी खाँदा शरिरलाई चाहिने सबै पौष्टिक तत्वको परिपूर्ती हुन्छ भन्ने मान्यता अहिलेसम्म नै कायम  छ । धेरैजसो नेपालीहरुमा फलफूल खाने बानीको विकास भइसकेको छैन । धेरैजसो मानिसहरुले फलफूललाई चाडबाडको बेलामा मात्र खाने गरेको पाइन्छ ।

अर्कोतर्फ, कस्तो रोग लागेका व्यक्तिले कस्तो फलफूल खानुपर्छ भन्ने कुराको ज्ञान नहुँदा पनि मानिसहरुले कुनै पनि फलफूल नखाने गरेको पाइएको छ ।  एक त फलफूल अरु खानेकुराभन्दा अलि महँगो हुने भएका कारण पनि नेपालीहरुले यसलाई नियमित सेवन गर्दैनन् । तर यदि तपाईं फलफूल किनेर खानुहुन्न र पैसा बचाउनुहुन्छ भने रोगको उपचारको लागि डाक्टर र औषधीमाथि तपाईंको थुप्रै रकम खर्च हुनसक्छ । त्यसकारण आफ्नो रोगको अनुसार फलफूलको सेवन गर्नुहोस् र स्वस्थ रहनुहोस् ।

  • १. उच्च रक्तचापः अंगुर, टमाटर, तरबुजा, केरा, नास्पाती, बन्दा, कागती, कांक्रो
  • २. रगतको कमीः अनार, गोलभेडा, सुन्तला, अंगुर, स्ट्रबेरी, गाजर, अंजीर, आरुबखडा
  • ३. उच्च कोलेस्ट्रोलः आँप, ओखर, जामुन, सुन्तला
  • ४. मुटुको रोगः केरा, भुइंकटर, तरबुजा, नास्पाती
  • ५. कलेजोको विकारः मेवा, कागती, अंगुर, गोलभेडा, काँक्रो
  • ६. मधुमेहः गोलभेडा, तरबुजा, नास्पाती, अमिला फलफूल, अम्बा
  • ७. खोकीः अंगुर, स्ट्रबेरी, नास्पाती, भुँइकटर, कागती, सुन्तला
  • ८. दाँतको रोगः अंगुर, स्ट्रबेरी
  • ९. कम्मर दुखाईः तरबुजा, नास्पाती
  • १०. मोटोपनाः कागती, सुन्तला, अंगुर, भुँइकटर, मेवा, बन्दा, गोलभेडा
  • ११.बुढ्यौलीपन रोक्ने उपायः कालो अंगुर, अमला, अंगुर, गोलभेडा
  • १२. दमः सुन्तला, नास्पाती
  • १३. अनुहारमा मुसाः आँप, अंगुर, सुन्तला, तरबुजा, स्ट्रबेरी
  • १४. जन्डिस: कागती, नास्पाती, अंगुर, काँक्रो, मेवा
  • १५. मृगौलाको रोगः कागती, सुन्तला, काँक्रो, आदि ।।

समाचारात्मक, जानकारीमूलक तथा मनोरञ्जनात्मक साइट